Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Mikä on Chihuahua?

Chihuahua on maailman pienin koirarotu. Sen säkäkorkeus on noin 15–23 cm ja paino 0,5–3,0 kg. Chihuahua ei saa näyttelyissä painaa enempää kuin 3 kg. Rodusta on olemassa kaksi muunnosta: lyhyt- ja pitkäkarvainen chihuahua.

Ulkonäkö

Chihuahualla on monia rodunomaisia tuntomerkkejä, joista tärkeimpiä ovat omenanmuotoinen kallo ja koiran kokoon verraten isot korvat. Chihuahuan silmät vuotavat kirkasta nestettä, mikä on tyypillistä rodun silmien ulkonevuuden ja ison koon vuoksi. Chihuahuoilla on ollut joskus litteä häntä, mutta nykyyään sellaisia näkee harvoin. Aikuisellakin chihuahualla voi olla päälaella aukile, jonka alueella kallo ei suojaa aivoja. Chihuahuanarttujen ihannepaino on 1,9—2,5 kg ja urosten 2,0—2,7 kg.

Nykyään chihuahuoja on monennäköisiä ja -kokoisia. Yleisiä rakennevirheitä ovat liian pitkä kuono ja suurikokoisuus. Kokonsa ja alkuperänsä vuoksi chihuahua on hieman kylmänarka. Siksi se tarvitsee talvella takin, jottei se palellu. Rotu tästä huolimatta koira missä muutkin, eikä sitä tulisi pukea muutoin kuin lämmitystarkoituksessa. Chihuahuojen pukeminen muulloin kuin pakkasessa voi olla haitaksi, koska se voi johtaa pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaukseen.

Luonne

Chihuahua on pienestä koostaan huolimatta yleensä terverakenteinen ja vilkas. Luonteeltaan se on eloisa, reipas, peloton, itsevarma, temperamenttinen ja itsepäinen. Chihuahua on energinen ja jaksaa pitkiäkin lenkkejä ja nauttii niistä. Chihuahuat viihtyvät hyvin niin ihmisten kuin koirienkin kanssa, mutta parhaiten ne viihtyvät kuitenkin lajitovereidensa kanssa. Chihuahuoja ei suositella lapsiperheisiin koiran pienen koon ja suhteellisen haurauden vuoksi.

Historia

Rotu on kotoisin Meksikosta. Se löydettiin 1800-luvulla mutta luultavasti on kehittynyt paikallisesta sudesta jo paljon ennen kuin konkistadorit löysivät rodun ja toivat sen Eurooppaan. Chihuahuan polveutumistietoja on alettu tallettaa vasta vuonna 1898, jolloin näitä koiria ensi kerran tuotiin Meksikosta Yhdysvaltoihin. Rotu on sittemmin nimetty Chihuahuan maakunnan mukaan. Alun perin villieläimenä elänyt ja rottakoirana käytetty chihuahua on nykyään seurakoira. Joissain maissa chihuahuat ovat olleet pyhiä koiria, ja niistä on tehty monia patsaita sekä uhrattu jumalille. Chihuahuaa on kutsuttu leikillisesti myös nimellä arizonanviemärikoira.

Chihuahuaa on risteytetty myös pitkäkarvaiseksi chihuahuaksi. Alkuperäinen rotu on lyhytkarvainen.

Terveys

Chihuahualla on periytyvää polvilumpion paikoiltaan menoa, mutta jalostukseen käytettävät koirat tarkastetaan sen varalta. Pienille koirille tyypilliset sydämen vajaatoimintahäiriöt ovat myös melko yleisiä. Chihuahualla on esiintynyt myös etenevää verkkokalvon surkastumaa ja harmaakaihia. Niillä tavataan myös vesipäätä. Riski lisääntyy sisäsiitosta käyttäessä. Muita tyypillisiä sairauksia ovat muun muassa purentavirheet, hammaspuutokset ja epilepsia. Purentaviat tai hammaspuutokset eivät vaikuta koiran normaalielämään, jos se pystyy syömään normaalisti. Chihuahuojen silmät vuotavat usein, mutta tämä kirkas silmävuoto on kuitenkin vaaratonta. Suurimpana ongelmana voidaan pitää penikoimisia. Pennut ovat suhteessa emoon niin suuria, että noin 15-20% penikoimisista joudutaan suorittamaan keisarileikkauksella. Myös ihmisten tietämättömyys johtaa usein turhiin leikkauksiin. Omistajat eivät välttämättä osaa auttaa koiraa pennutuksen yhteydessä. Mukana pitäisi olla kokenut kasvattaja tai eläinlääkäri. Synnytyksen helppouden määrittää pikkulantion koko, jota ei voi päältäpäin nähdä. Ainoastaan eläinlääkäri voi antaa luotettavaa tietoa sen koosta.

lähteet:

Wikipedia